La onicocriptosi succeeix quan una vora de l'ungla es clava sota la pell del dit, colloquialment es coneix com ungla encarnada i es pot produir per múltiples causes com portar les ungles mal tallades o un calçat molt ajustat, entre d'altres. Quan es produeix una pressió sobre la ungla pot ocórrer que aquesta es corbi cap avall i es produeixi un creixement compromès a la zona del rodet unguial o vora de l'ungla.

Quan el pacient percep el dolor al dit, propi de la ungla encarnada, la tendència habitual és intentar tallar la cantonada amb una tisora, però per regla general la vora de l'ungla clavada està massa profunda com per poder accedir-hi i el tall que es realitza és tan sols superficial. A més, la dificultat d'adquirir una posició adequada i l'excessiu gruix de les ungles poden complicar encara més el realitzar un tall adequat de la ungla.

Si l'ungla encarnada arriba a causar ferida és fàcil que es produeixi una infecció provocant un abscés (inflamació dels teixits amb acumulació de pus). Si l'ungla es deixa sense tractament, el procés infecciós acabarà causant un granuloma, que és un tipus especial d'inflamació que es troba molt vascularitzada, i que és exsudativa i extremadament dolorosa.

Hi ha tractaments no invasius com el “COMBIped” i el sistema “podofix” que no requereixen cirurgia.