El Virus del Papiloma Humà (VPH) és conegut per ser el responsable d'algunes lesions cutànies com les berrugues o per la seva implicació en el càncer de coll d'úter.

Alguns genotips del VPH són els causants de les berrugues plantars, comunament conegudes com papillomes. Aquestes lesions apareixen a la planta dels peus i al palmell de les mans. La seva aparença és similar a la dels helomes o calls, principalment es diferencien d'aquests perquè no sempre es manifesten en zones de pressió, presenten uns punts negres anomenats papilles i produeixen més dolor al "pessic" que a la pressió.

Com apareix?

Tenen un període d'incubació d'1 a 6 mesos aproximadament, depenent de l'estat immunològic del pacient. Es poden transmetre tant per contacte directe, com indirecte, generalment en piscines, gimnasos, dutxes comunes, etc. El virus sol accedir a les capes internes de la pell mitjançant talls, abrasions, dilatació dels porus o maceració per excés de sudoració

Com podem tractar-lo?

Hi ha gran diversitat de tractaments: quirúrgics (cirurgia clàssica, cirurgia làser ...), físics (crioteràpia), alternatius (homeopatia, acupuntura ...), antivirals i immunomoduladors (bleomicina, 5-fluoracilo ...), medicamentosos (Interferó, cidofovir ...) o químics (àcids, nitrat de plata, cantaridina ...). D'aquí la importància d'acudir a l'especialista, qui valorarà el tractament més adequat per a cada pacient en funció de l'edat, tipus de lesió, localització i temps d'evolució.