prev next

L'estudi biomecànic de la marxa o trepitjada consisteix en l'anàlisi del peu en posició estàtica i dinàmica així com la seva relació amb altres estructures com el genoll, el maluc o la columna. Realitzant un correcte estudi de la marxa podem prevenir l'aparició de lesions musculars i

osta articulars com els esquinços de repetició, metatarsàlgies, fascitis plantars, esperons calcanis, tendinitis, sobrecàrregues musculars, condropaties, basculacions pèlviques, etc.

Els passos dels que es compon l'estudi biomecànic  són els següents:

1.-Exploració en camilla. L'especialista valora rangs articulars i musculars de turmell, genoll i maluc. També es realitzen les proves necessàries per a la valoració de l'existència d'una possible dismetria (diferència de longitud entre les dues cames)

2.-Realització de test biomecànics en bipedestació (dempeus). Aquests test ens permeten avaluar aspectes molt importants com l'elasticitat, to muscular, activació de grups musculars, etc.

3.-Estudi de la petjada plantar estàtica mitjançant l'ús de plataformes de pressions. Amb aquest estudi s'estudia al pacient en posició estàtica (parat) per avaluar els punts de màxima pressió al peu, centres de gravetat, etc.

4.-Prova d'estabilitat mitjançant plataforma de pressions (estabilometria). Ens permet analitzar la postura i valorar la influència del suport en l'equilibri del pacient

5.-Estudi de la petjada plantar dinàmica mitjançant l'ús de plataformes de pressions. Ens permet analitzar el peu en moviment i obtenir dades com pressió màxima, desplaçament del centre de pressions, rotacions, etc.

6.-Filmació en vídeo d'alta velocitat. Usant sistemes de filmació a 1200 imatges per segon podem analitzar detalls que són imperceptibles per a l'ull humà però que poden resultar de gran importància per al diagnòstic.

7.-Anàlisi cinemàtica de la marxa / cursa. Aquest sistema ens permet valorar la simetria o asimetria de la marxa amb o sense plantilles, els temps de vol i de suport de cada peu, realització de test de salt, etc.

8.- Lliurament al pacient de l'informe

Un cop realitzat l'estudi i analitzant l'activitat realitzada pel pacient es valora la necessitat de realitzar un tractament mitjançant plantilles, exercicis de potenciació, estiraments, etc.

L'estudi biomecànic també ens serveix per a l'avaluació pre i post tractament de diverses patologies: després de la realització d'una cirurgia, després d'un procés de rehabilitació, etc.